15 v. lahjontaa

Complete on päivän sana niin DVD- kuin sarjakuvamarkkinoilla. Isot, komeat boksit käyvät kaupaksi. Ja ne käyvät mainiosti myös lahjoiksi.

Koska koko Pelit-toimitus tässä ympärilläni juhlii menestyksekästä 15-vuotista olemassaoloaan, on aika onnitella heitä. Jos saan palkankorotuksen, annan jokaiselle arvokkaan sarjakuvalahjan.

Ainoa oikea kirja päätoimittaja Tuijalle, eli lehtemme pomolle, on tietysti Ilkka Heilän johtamiskulttuuria syväluotaava B. Virtanen. Virtasta on turha ruveta tässä tarkemmin esittelemään, hän kun seikkailee kirjojen ja albumien lisäksi lähes jokaisessa suomalaisessa paikallis- ja maakuntalehdessä. Ja löytyy miljoonina kopioina toimistojen seiniltä ja ilmoitustauluilta. Sarjan tekijä, entinen postilainen Ilkka Heilä on todellinen puurtaja, suomalaisen sarjakuvan työnsankari ja kuuluu pallonenäpiirtäjien aateliin. Kovakantisia, paksuja ja hopeoiduin logoin varustettuja Virtasia on saatavana jo kolme komeaa kirjaa (Lähikuvassa, Kirjasto 1 ja Kirjasto 2).

Toimituksen assistentti Annika hoitaa toimituksessa kaikki juoksevat asiat. Senhän tietävät hyvin kaikki Niilo Pielisensä lukeneet. Belgialaisen André Franquinin sarja täyttää tänä vuonna 50 vuotta ja juhlan kunniaksi Egmont julkaisee Pieliset seitsemän kovakantisen kirjan koteloituna sarjana. Kirjoissa Pieliset on kronologisessa järjestyksessä ja mukana on paljon Suomessa ennen julkaisematonta  materiaalia. Ja vinkkinä: Franquin oli minun mielestäni maailman sujuvaviivaisin piirtäjä.

Toimitussihteeri Sari vastaa lehden kielellisestä hyvinvoinnista. Siksi lieneekin paikallaan, että hänen lahjastaan ei suomen sanaa löydy – hän kun kuitenkin oikolukisi saamansa ja marisisi yhdyssanavirheistä sun muista kielenhuollollisista murheista. Koska Sari on kennelin kasvatti, annan hänelle maailman kuuluisimman koiran Ressun seikkailuja eli The Complete Peanuts -kirjasarjan (suomeksi Tenavat). Valmiina tätä Charles Schulzin klassikkosarjaa on jo kolme laatikollista sarjan alusta vuoteen 1962 saakka ja lisää on luvassa, piirsihän Schulz sarjaansa aina kuolinvuoteensa 2000 asti.

Pelitoimittajista tuorein, Tapio, on valaistunut mangamies. Hänen lahjansa olkoon täten Osamu Tezukan kahdeksan kovakantisen kirjan sarja nimeltä Buddha. Aivan oikein, mangan mestari kertoo tässä omin käsin ja todella omintakeisesti suuren hengellisen johtajan koko elämänkerran. Itse tartuin sarjaan aluksi epäillen, mutta kyllä tämä on samaa ennalta arvaamatonta ja osin hulvattoman hauskaakin menoa kuin Tezukan kenties kuuluisammat sarjat Astro Boy, Adolf ja Phoenix. Ja sitä paitsi Tapio ja nuori Buddha ovat kuin kaksi marjaa.

Tuukka ”The Familyman” saa luettavaa koko perheelle. Jo vuosikymmenet suomalaiset isät ja pojat on yhdistänyt yksi sarja ylitse muiden – Aku Ankka. Carl Barksin kootut oli viime syksyn puhutuin kirjasarjauutuus, ja syystä. Komean kokoiset ja näköiset kirjat ovat joka kodin kirjahyllyssä aarre verraton. Ja mikä parasta, Akkari kannattaa hankkia jo sijoitusmielessäkin – rajatun painoksen myötä sen hinnat tulevat vielä nousemaan keräilijäpiireissä pilviin. Vielä kun se olisi painettu hapottomalle arvopaperipaperille ja alkuperäistä Barks-viivaa kunnioittavasti vain mustavalkoisena…

Halo-mies Tuomas tykkää pukeutua hassusti. Kaikki ne vaatteet, jotka tavallisten suomalaisuroiden yllä näyttävät naurettavilta, näyttävät Tuomaksen yllä tosi koleilta! Marvelin oheistuotekatalookista löytyy kokovartalopukuja, joita minä en laittaisi ylleni vaikka maksettaisiin, mutta Tuomas – hän näyttää varmasti eri mehukkaalta pumpattavassa Captain America -puvussa, joita ainakin oheisen kuvan mukaan on tarjolla myös aikuisvartaloille. Toivottavasti tilaukseni ei tartu tullin turvaverkkoon.

Niko, jolla on jo sarjakuvista kaikki, onkin haasteellinen lahjottava. Palauttaisinko jo sen viime kuussa kuvanskannausta varten lainaamani Sam & Max -albumin? No, ehken sentään. Sen sijaan voisin antaa uunituoreen, liki sarjakuva-alan raamatuksi kipuavan tietoteoksen nimeltä Achtung! – Korkkarisaksan sanakirja. Kirja jatkaa legendaarisen Korkeajännitys-sarjan hitaasti hiipuvaa perintöä rinta rottingilla mutta Himmel mielessä. Tämän kirjan tekijäjoukolla on varmasti ollut poikamaisen hauskaa kootessaan saksalaissanastoaan, mutta lukijalle kaikista hauskinta on erillinen Argh!-sanasto. Enpä muista kuolin- ym. korinoista koskaan näin kattavasti lukeneeni. Ainoa miinus kirjassa on, että se on pokkari ja siis lahjakirjaksi kovin halpa. Mutta eipä taida tuota palkankorotustakaan olla luvassa…

  • Ilkka Heilä: B. Virtanen – Kirjasto 2, Arktinen Banaani, 2006
  • André Franquin: Niilo Pielinen, Egmont Kustannus, 2007
  • Charles Schulz: The Complete Peanuts, Fantagraphics, 2006
  • Osamu Tezuka: Buddha, Vertical Inc., 2005
  • Carl Barksin kootut, Sanoma Magazines, 2006
  • Captain America –costume, Marvel/Disguise, 2004
  • Achtung – Korkkarisaksan sanakirja, Egmont, 2007