Jedi Starfighter (PS2)

Vuosi sitten ilmestynyt Star Wars Starfighter on saanut jatkoa. Aluksen puikkoihin tarraa tällä kertaa täysinoppinut jeditär Adi Gallia. Siis kuka?

Jedi Starfighter nivoutuu väljästi uunituoreen Episodi II: Kloonien hyökkäys -elokuvan tapahtumiin. Kehkeytymässä oleva hässäkkä antaa hyvän tekosyyn lähettää uusi prototyyppialus matkaan. Gallian kukottaren mukaan liittyy edellisestä osasta tuttu avaruusrosvo Nym.

Jedi Starfighterin perusongelma on se, ettei se tunnu Star Warsilta. Hahmot ovat outoja lukuunottamatta Mace Windua (Samuel L. Jackson), joka esiintyy välivideoissa. Alukset ovat vielä oudompia, vaikka on myönnettävä, että jedi-aluksessa on särmää.

Starfighteria pelanneet ovat kuin kotonaan. Tutorialissa käydään läpi tutut kontrollit, alkeellinen tähtäysjärjestelmä ja siipimiehen komennot. Vasta viidennessä harjoitustehtävässä päästään asiaan eli Voiman käyttöön. Sitä onkin syytä harjoitella, sillä valaistunut Voiman käyttö vaatii juuri oikeanmittaisen napinpainalluksen. Liian pitkä tai lyhyt kosketus tuottaa heikomman tuloksen.

Voimia on neljä erilaista: suojat, salama, tuhoaalto tai ajan hidastus. Kaikkia tarvitaan, sillä jedin alus ei ole kovin tulivoimainen.

Tehtäviä on viisitoista, joista noin puolet taistellaan planeetan pinnalla. Vaihtelua tuo Nymin pommittaja, jonka ohjaimiin päästään silloin tällöin. Piilotettuja aluksia on liuta, mutta niiden saaminen edellyttää salaisten tavoitteiden täyttämistä missioiden aikana.

Vuosi sitten Starfighter oli hieno peli. Jatko-osassa isot avaruusalukset ovat saaneet hieman lisää yksityiskohtia, mutta muuten yleisilme on samaa tasoa. Avaruudessa on syvyyttä ja upeita värejä, mutta planeetan pinnalla maisemat näyttävät huomattavasti valjummilta.

Ääniosasto toimii ja lasereiden ujellukset kuulostavat erittäin nasevilta. Musiikki varioi Episodi ykkösestä tuttua teemaa ja on oikeastaan ainoa, joka tuo edes etäisesti mieleen Star Warsin. Ilman sitä Jedi Starfighter olisi kuin mikä tahansa avaruusräiskintä.

Jos kaveripiiristä löytyy lentotaitoinen pilotti, tehtävät voi suorittaa yhdessä jaetulla ruudulla. Vaikka alukset kutistuvat melko pieniksi, on kaksinpeli mukava piristys. Bonustehtävistä löytyy lisäksi X-Wing vastaan TIE Fighter -skenaario ja pari muuta mielenkiintoista asetelmaa.

Jedi Starfighterin kontrollit ovat kunnossa ja alkeellinen lukitussysteemi palvelee pelaajaa hyvin. DVD:lle on pakattu reilusti ylimääräistä bonustauhkaa pelin tekovaiheista ja muusta mielenkiintoisesta.

Ei Jedi Starfighter huono ole, mutta sama on nähty jo aiemmin. Voiman käyttö on hyvä uudistus, mutta pelimoottori olisi kaivannut samalla pientä kehittämistä. Nyt pelaaminen on liian suoraviivaista eikä loppuhuipennus juuri iske.

Harmi, että pelin graafinen loisto ja kiinnostavuus eivät yllä GameCuben Rogue Leaderin tasolle. Toivottavasti leffa on parempi.

80