Revenge Of Arcade – Kosto menneisyydestä

Retropelaaminen on kivaa ja pop. Sen tietää myös Microsoft, jonka kolikkopeliemulaatiot tekevät kauppansa sopivan vanhalle Miinaharavaväelle. Revenge of the Arcade on kotimaassaan Japanissa julkaistu nimellä Namco History Museum Vol. herratiesmikä, ja sisältää viisi Namcon ikiaikaista hittiä. Kolme jopa tunnistin.

Viisikon paras peli Xevious on oudon tenhoava, vertikaalisesti skrollaava ammuskelupeli. Pelaaja röpöttää Solvalou-aluksellaan joko ilma-maaleja tai maamaaleja. Maasta tulittavat rakennukset ja ilmassa väijyvät lentävät vihulaiset. Ja sitten tulee vastaan emäalus... En muuten ole eläissäni päässyt siitä ohi.

Mitään ekstraa, kuten lisäaseita, erikoiskykyjä tai edes lisäelämiä ei saa kerättyä (paitsi pisteistä), mutta kyllä tätä mättää. Xevious on siitä kumma peli, että joka naavaparralla on siitä vain lämpimiä muistoja.

Ms. Pac-Man on sitä samaa sokkelossa ravausta pillerien perässä haamut kantapäillä. Kun syö kaikki pillerit pääsee toiseen identtiseen kenttään. Syömällä voimapillerin voi hetken aikaa pistää haamuja poskeensa. Jos omistaa jo sen Microsoftin Return of Arcaden, jossa on Pac-Man, ei tällä tee sitten mitään. Ms. Pac Man on sama peli feminiinisellä grafiikalla ja liikkuvilla kirsikoilla.

Rally-X on autopelien esi-isä, jossa ajetaan sokkelossa lippuja keräillen, ja yritetään väistää vihollisautoja, jotka yrittävät saada kiinni. Rally-X:n ehkäpä tunnetuin versio on sen Vic-20/C64-kopio, Radar Rat Race. Omalla tavallaan peli on ihan hauska. Jopa minuuttikaupalla.

Mappy ja Motos ovat tuntemattomia suuruuksia. Mappyssa hiiri yrittää kerätä talosta kaikki arvoesineet kissat ja punaötö kannoillaan. Trampoliineilla pompitaan ja vihulaisilta saa eri tavoilla tajun pois. Motos-pelissä ohjataan "jotain", jolla törkitään viholliset pois ruudukolta. Kumpikaan ei hirveästi jaksa insipiroida.

Arcaden koston ongelma on siinä, että se on ehkä turhin julkaisu, mitä olen aikoihin nähnyt. Nämä versiot Xeviousista ja Mappysta on Namco päästänyt nettiin demoina, Ms. Pac-Manista on giljoona kloonia, ja Microsoft itse pisti Pac Manin nettiin.

Ja tämä on vielä pientä: jatkuvasti kehittyvä, ilmainen Multi Arcade Machine Emulator, tutummin MAME, tarjoaa jo yli 700 pelin arcadekirjaston. Tämän emulaattorien borgin ja Microsoftin lisäksi kymmenet muut emulaattoriprojektit pitävät retropelaamisen lippua liehumassa. Retrosedät aloittavat tutkimusmatkansa menneisyyteen osoitteesta www.davesclassics.com, junioreille muinaisuustrippailusta ei tule kuin epäuskoinen olo.

55