Ei tule jouluksi, ei

Tavoitteemme saada Black & White valmiiksi täksi jouluksi on valitettavasti osoittautunut mahdottomaksi. B&W:n tiimi työskenteli koko kesän vuorotta.

Joukkoon on värvätty kuusi uutta ohjelmoijaa, ruoat tuodaan toimistoon päivittäin ateriapalvelusta ja hierojat saapuvat hieromaan väsyneitä ohjelmoijia heidän työpöytiensä ääreen. Kustannuksissa ei olla säästelty, kun ihmiset on yritetty saada jäämään ylitöihin, jotta B&W valmistuisi aikaisemmin.

Vihoviimeinen päivämäärä, joka olisi juuri ja juuri riittänyt Black & Whiten saamiseen joulumarkkinoille olisi ollut 6. marraskuuta. Syyskuun lopussa oli kuitenkin jo selvää, että ponnisteluistamme huolimatta pelin viimeistely ja bugien korjaaminen kestäisi enemmän kuin kuusi viikkoa.

Tiesimme, että ilmoitus olisi pettymys paitsi tiimille, myös pelin kehitystä seuranneille ihmisille. Kuten arvata saattaa, Lionheadin kotisivun keskustelualue täyttyi heti epätoivoisista ja kiukkuisistakin viesteistä.

Yhdessä erityisen ilkeässä ja painokelvottomuuksia vilisseessä viestissä meitä syytettiin julkaisun tahallisesta viivyttämisestä. Herranjumala! Jokainen lisäkuukausi tietää Lionheadille lisää menoja palkkojen, vuokran ja muiden kulujen muodossa. Jos oletetaan, että pelin myyntiluvut ovat suunnilleen samat riippumatta siitä, kuinka pian se valmistuu, meille on taloudellisesti kannattavinta saada se ulos mahdollisimman pian. Miten ihmeessä lykkäytymistä voi siis pitää rahastusjuonena?

Monimutkaisen tekoälyn luominen olennoille on ollut kaksiteräinen miekka. Pelkkä olennon toimien tarkkailu on epäilemättä kiehtovaa puuhaa, kun ei koskaan voi tietää, mitä se seuraavaksi tekee. On kiinnostavaa katsella kuinka se tutkii mikä on syötävää ja mikä ei, maistelee viljaa, lehmiä, puita, kyläläisiä tai jopa kiviä. Jos sen jättää pitkäksi aikaa oman onnensa nojaan, se kääntyy pelaajaa kohti ja alkaa hyppiä ja heiluttaa käsiään kuin sanoakseen: "Oletko vielä siellä? Tule leikkimään kanssani!"

Olentojen tekoälyn ohjelmoiminen on ollut Richard Evansille valtaisa urakka. Richardin lista pelin kaatumiseen johtavista A-luokan bugeista on jo saatu hallintaan, mutta käyttäytymiseen liittyvien bugien ennakoiminen on näin vapaamuotoisessa pelissä vaikeaa. Eräänä iltapäivänä toimiston hiljaisuuden rikkoi internet-koodaajamme Georg Backer, joka hypähti pystyyn huudahtaen.

Georg tuli Lionheadille kesällä Itävallasta ja on keskittynyt Black & Whiten moninpelipuoleen. Olennoilla on nyt omat, erilliset kotisivunsa, joissa on perhealbumityyppisiä kuvia niiden elämän tärkeimmistä hetkistä, kuten ensimmäisen loitsun oppimisesta tai toisen olennon kohtaamisesta. Georgin tämänhetkisenä projektina on keksiä tapa saada peli ottamaan yhteyttä sääpalvelimeen ja hakemaan tarvittavat tiedot paikallisten sääolojen siirtämiseksi peliin olipa pelaaja missä maailmankolkassa hyvänsä. Georg tunnetaan myös mylvivästä äänestään # hänen kuiskauksensa kuuluu kaikkialle toimistoon ja hänen huutonsa saa ihmiset säpsähtämään kilometrin päässä.

"EI VOI OLLA TOTTA!", hän kiljaisi. "Mitä se oikein tekee... Voi ei! Se on murskannut olennonkasvattajan!" Georg oli pelannut peliä ja suorittanut juuri yhden Haasteen. Palkkioksi paikalle oli ilmestynyt olennonkasvattaja, kyläläistä muistuttava hahmo, joka tarjosi hänelle tilaisuuden vaihtaa apinansa ylisuureen hevoseen, lampaaseen tai krokotiiliin. Georgin pohtiessa valintaansa apina kuitenkin kyllästyi ja kävi torkuille # suoraan olennonkasvattajan päälle! Georg herätti apinan kiireesti, mutta kasvattaja oli jo kuollut ja palkkion saaminen mahdotonta.

Tällä välin Georgin näytön ääreen oli kerääntynyt väkeä. Hän ajoi haasteskriptin uudestaan, mutta tuloksena oli jälleen onnettomuus. Tällä kertaa apina söi kasvattajan. Uudet yritykset sujuivat hieman paremmin, joskin Richardilla oli selvästi bugeja korjattavanaan. Kerran kameran zoomautuessa olennonkasvattajan kasvoihin, sen päälle alkoi sataa ruskeita järkäleitä. Georg päätti katsoa, mitä oli tekeillä. Hänen apinansa oli kyykistynyt tekemään tarpeitaan, suoraan onnettoman olennonkasvattajan päälle!

Lukemattomia tämänkaltaisia tapauksia on etsittävä ja korjattava ennen Black & Whiten julkaisua. Olemme kovasti pahoillamme niiden puolesta, jotka haluaisivat jo päästä pelaamaan, mutta meidän TÄYTYY testata peliä ja viimeistellä se kunnolla. Voin vakuuttaa, että Lionheadin väki odottaa pelin valmistumista kiihkeämmin kuin kukaan muu.

.LHX-files lopettaa Pelit-lehdessä tähän. Black & Whiten kehitystä olemme seuranneet helmikuusta 1998 noin 30 jakson verran. Palaamme asiaan, kunhan Black & White ilmestyy.

Lisää aiheesta

  • Molyneux lähtee

    Otsikko "Molyneux jättää Bullfrogin?" heinäkuussa 1996 ilmestyneessä CTW-lehdessä sai puhelimet soimaan hälytyskellojen tavoin. Toimittajat soittelivat ympäri vuorokauden, koko tilanne oli uskomaton.
    Peter Molyneux on yksi maailman arvostetuimmista pelisuunnittelijoista, joka on luonut…
  • Tamagotchit saapuvat

    Ensimmäinen virallinen työpäiväni Lionheadilla oli kesäkuun yhdeksäntenä 1997. Olin saanut edellisenä päivänä puhelinsoiton Peteriltä, joka oli edelleen vasta toipumassa Dungeon Keeper -urakasta. Hän kuulosti aivan uupuneelta. "Moi, Steve. Olet siis tulossa huomisaamuna puoli…
  • Pilkun paikka

    Sana levisi. Vaikka Lionhead oli hädin tuskin ehtinyt aloittaa toimintansa, tekemisistämme oltiin jo kovasti kiinnostuneita. Ensimmäisen kuukauden aikana luonamme vieraili useita pelisuunnitelmiaan tarjonneita kehitystiimejä, ja sellaiset alan suuryritykset kuin Sega, Eidos, Nintendo, GTI ja…