Satelliitti

Useimmat yhdistävät Lionheadin nimen yksinomaan Black & Whiteen, mutta itse asiassa meillä on parhaillaan kolme peliä kehitteillä. Kahdesta vähemmän tunnetusta, vielä aluillaan olevasta pelistä vastaavat Lionheadin ensimmäiset satelliittitiimit Big Blue Box ja Intrepid.

Satelliittisuunnitelma sai alkunsa syyskuussa 1997. Lionhead oli ollut olemassa vasta pari kuukautta ja kahdeksan hengen tiimimme työskenteli Peter Molyneuxin talossa. Uutinen Molyneuxin lähdöstä Bullfrogilta oli aiheuttanut hälyä Britannian pelisuunnittelijoiden keskuudessa, minkä seurauksena aloimme saada kaikenlaisia yhteydenottoja. Useimmat kyttäsivät työpaikkoja – tai yrittivät myydä meille kopiokoneita.

Eräänä päivänä taloon kuitenkin saapui kaksi pelisuunnittelijaa, jotka levittivät Peterin ruokasalin pöydälle yksityiskohtaisen pelisuunnitelman ja todella vaikuttavan taidekansion. He tiedustelivat, voisimmeko auttaa heitä toteuttamaan ideansa. He ymmärsivät, ettei Lionhead varsinaisesti kaivannut ulkopuolisia suunnitelmia, ja ettei sen toimenkuvaan kuulunut muiden pelien rahoittaminen. He olivat kuitenkin määrätietoisia ja päättivät esitellä suunnitelmansa Lionheadille joka tapauksessa. Heidän näkökulmastaan mistä tahansa yhteydestä Lionheadiin olisi paljon hyötyä projektin onnistumisen kannalta.

Suunnitelma teki meihin henkilökohtaisesti vaikutuksen, mutta valitettavasti emme voineet tehdä juuri mitään heidän hyväkseen. Kumpikaan suunnittelijoista ei osannut ohjelmoida, ja kaikki taidekin oli pelkästään paperilla. Peliprojektin käynnistämiseen vaaditaan omaperäisen suunnitelman lisäksi myös lahjakas kehitystiimi. Suunnitelma ilman tiimiä on kuin auto ilman moottoria.

Heidän kommenttinsa Lionhead-yhteyden eduista herättivät kuitenkin ajatuksia erityisesti minussa ja Mark Webleyssä. Aloimme saada lisää yhteydenottoja yksittäisiltä ihmisiltä ja tiimeiltä, joilla oli samantapaisia haaveita. Osalla oli loistavia ideoita ja lahjakkaita tiimejä. Mietimme, voisimmeko jotenkin auttaa heitä saamaan pelinsä julkaistuksi ja osallistua heidän menestykseensä. Pohtiessamme asiaa Markin kanssa satelliittisuunnitelma alkoi vähitellen hahmottua.

Satelliitiksi

Yksi vaihtoehto olisi tarjota näille tiimeille töitä Lionheadilla, mutta siitä ajatuksesta luovuimme välittömästi. Yhtiön toimintaperiaatteena on aina ollut rajoittaa Lionheadin ydintiimi 20–25:een henkeen. Kahden tai kolmen projektin tekeminen samanaikaisesti olisi edellyttänyt työntekijöiden määrän kaksinkertaistamista, jolloin nykyinen ryhmähenkeen perustuva työilmapiiri olisi varmasti kaikonnut. Niinpä päätimme, että satelliittisuunnitelmassa ulkopuolisilla tiimeillä oli oltava omat yhtiönsä, joista Lionhead omistaisi vaatimattoman osuuden.

Satelliittitiimit saisivat Lionheadilta apua sellaisissa asioissa, joiden hoitaminen olisi niille itselleen epätaloudellista, kuten ääniefektit ja testaaminen. Voisimme myös tarjota niille työtaakkaa helpottavia palveluja kirjanpidossa, hallinnossa, laki- ja talousasioissa ynnä muussa yritystoiminnassa. Tiimit saisivat käyttää Lionheadin teknologiaa, kuten kirjastoja, työkaluja, 3D-runkoa ja niin edelleen. Lisäksi tarjoaisimme niille apua, neuvoja ja kokemuksemme tuomia etuja.

Päälle päätteeksi näiden tiimien pelit julkaistaisiin Lionheadin nimen alla (joskin satelliittitiimi saisi täyden tunnustuksen kehitystyöstään). Tästä tulisi olemaan hyötyä erityisesti julkaisijan kanssa neuvoteltaessa. Tiimit pääsisivät myös paistattelemaan Lionheadia ja Peteriä itseään ympäröivässä julkisuudessa.

Suunnitelman saama vastaanotto löi meidät ällikällä. Sanan levittyä saimme noin neljäkymmentä yhteydenottoa Britanniasta, ja jotkut tiimit jopa Yhdysvalloista, Ranskasta, Italiasta, Saksasta ja Venäjältä saakka pyrkivät ehdokkaiksi satelliittisuunnitelmaan. Valitsimme lopulta suunnitelman käynnistäjiksi kaksi tiimiä, Big Blue Boxin ja Intrepidin. Molemmilla oli todella innovatiivisia pelisuunnitelmia sekä kokeneita ja lahjakkaita ohjelmoijia ja taiteilijoita jo valmiiksi riveissään. Tätä kirjoittaessani käymme parhaillaan julkaisijoiden kanssa neuvotteluja näiden tiimien peleistä.

Englantilainen talouslehti CTW varoitteli hiljattain artikkelissaan: "Nousevat kustannukset tekevät laatupelien kehittämisen mahdottomaksi pienemmille kehitysyksiköille, jotka olivat aikoinaan alan runsaudensarvi. Osa on tehnyt konkurssin, muut ovat uhanalaisia." Samassa CTW:n artikkelissa todettiin myös: "Ongelma on kuitenkin kierrettävissä. Lionhead on siitä hyvä esimerkki: ammattimainen, hyvin johdettu yritys, joka pyrkii rohkaisemaan uusia, luovia kykyjä."

Sen luettuamme meillä oli syytä röyhistellä rintaamme.

P.S. Lionheadin satelliittisuunnitelmasta saa lisätietoa osoitteesta www.lionhead.co.uk. Huomatkaa, että Lionhead käsittelee uusia satelliittihakemuksia aikaisintaan vuoden 2000 puolessavälissä.

Lisää aiheesta

  • Molyneux lähtee

    Otsikko "Molyneux jättää Bullfrogin?" heinäkuussa 1996 ilmestyneessä CTW-lehdessä sai puhelimet soimaan hälytyskellojen tavoin. Toimittajat soittelivat ympäri vuorokauden, koko tilanne oli uskomaton.
    Peter Molyneux on yksi maailman arvostetuimmista pelisuunnittelijoista, joka on luonut…
  • Tamagotchit saapuvat

    Ensimmäinen virallinen työpäiväni Lionheadilla oli kesäkuun yhdeksäntenä 1997. Olin saanut edellisenä päivänä puhelinsoiton Peteriltä, joka oli edelleen vasta toipumassa Dungeon Keeper -urakasta. Hän kuulosti aivan uupuneelta. "Moi, Steve. Olet siis tulossa huomisaamuna puoli…
  • Pilkun paikka

    Sana levisi. Vaikka Lionhead oli hädin tuskin ehtinyt aloittaa toimintansa, tekemisistämme oltiin jo kovasti kiinnostuneita. Ensimmäisen kuukauden aikana luonamme vieraili useita pelisuunnitelmiaan tarjonneita kehitystiimejä, ja sellaiset alan suuryritykset kuin Sega, Eidos, Nintendo, GTI ja…